Proeven; zelf lijm maken

Inleiding

Motivatie:

Deze proef hebben wij uitgevoerd, omdat wij wilden kijken of het mogelijk was om een lijm te maken met huis, tuin en keukenartikelen. Hiervoor hebben wij verschillende recepten op het internet gevonden een aantal hiervan hebben wij zelf uitgevoerd.

Onderzoeksvraag:

Kun je met huis, tuin en keukenartikelen een goede lijm maken?

Hypothese

Wij verwachten dat het mogelijk is om van huis, tuin en keukenartikelen een lijm te maken, of deze lijm ook werkelijk goed is en niet gaat schimmelen daar kunnen we nog niet veel over zeggen. Wel vermoeden wij dat de lijmen niet zo lang houdbaar zullen zijn, als lijmen die je gewoon in de winkel kunt kopen, omdat er gebruik wordt gemaakt van voedingsmiddelen met een beperkte houdbaarheid.

Materiaal & methode

Hieronder hebben wij de materialenlijst en de werkplannen per proef opgesteld.

Bloem lijm manier 1: kookmethode

Bloem lijm manier 2: schudmethode

Maïzenalijm

Aardappelzetmeel lijm

Gelatinelijm

Resultaten

Bij deze proef waren er niet echt duidelijke resultaten te vinden, wel hebben wij de ervaringen met de lijm op een rijtje gezet bij de conclusie. Hierin valt te lezen dat de aardappelzetmeellijm geen ideale manier was en dat die niet lukte bij ons. Ook hebben wij hierin geschreven dat de bloem lijm kook en de maïzena lijm korrelig werden, terwijl de gelatine lijm en de schud bloem lijm juist egaal waren en er erg goed uitzagen.

Conclusie

Conclusie;

Onze onderzoeksvraag bij deze proef luidde als volgt: Kun je met huis, tuin en keukenartikelen een goede lijm maken? en Welke lijm lijmt het best?

Ons antwoord hierop is ja met huis, tuin en keukenartikelen kun je zeker een lijm maken. Op de vraag welke lijm het beste is hebben wij verschillende conclusies getrokken. Deze hebben wij getrokken naar aanleiding van de volgende ervaringen met de lijmen.

Aardappelzetmeellijm:

Het zelf maken van de aardappelzetmeel lijm is bij ons niet gelukt. De handelingen die je moet uitvoeren zijn niet zo geheel makkelijk, de aardappels moeten zo fijn mogelijk zijn en het koken duurt ook nog vrij lang.

Wij raden deze manier dus eerlijk gezegd af.

Bloem lijm manier 1 kookmethode:

De lijm die wij hadden gemaakt met de eerste manier op bloemlijm te maken beviel bij ons redelijk goed, de lijm was niet al te moeilijk te maken, echter vereist deze manier wel een kookmoment, waardoor dit voor jullie niet geschikt is om zelfstandig te maken.

De lijm plakt goed, alleen verschrompeld de lijm het papier erg veel, dit is wellicht te voorkomen door de lijm geleidelijker uit te smeren.

Zowel de lijm die we een week hebben laten staan als de lijm die wij direct na het maken hebben gebruikt leveren hetzelfde resultaat.

Echter is de lijm wel na ruim een maand beginnen te schimmelen, deze dien je dus niet te lang te bewaren.

Bloem lijm manier 2 schudmethode:

Onze ervaring met deze manier van maken is dat het een heel simpele en snelle manier is om de lijm te maken. Echter is de lijm erg vloeibaar, dit valt wel op te lossen door er minder water of meer bloem bij te doen. De lijm is ook erg fijn om te maken omdat je er vrijwel niks voor nodig hebt, aan een plastic (boterham)zakje en wat bloem en water heb je genoeg. Wel merkte wij dat de lijm zodra het gelijmd is en je de voorwerpen van elkaar af wilt halen het licht korrelig is en ook vrij makkelijk los te krijgen is.De lijm is dus niet heel erg sterk, maar heb je snel een beetje lijm nodig om op te plakken zoals papier, dan is deze lijm zeker te gebruiken. Het voordeel is ook dat er geen giftige stoffen inzitten, dus mocht er iemand per ongeluk wat in zijn of haar mond stoppen is dat geen ernstig probleem. Dit raden we natuurlijk wel af, probeer ten allen tijde te voorkomen dat er lijm wordt gegeten.

Na een tijdje scheidt het water zich wel van de bloem, dus de lijm dient wel snel te worden gebruikt en niet een lange tijd te worden bewaard.

Gelatinelijm:

De gelatinelijm beviel ons erg goed. Het plakte erg goed en was erg egaal. De papier verschrompelde weinig door de lijm en tevens bleef de lijm vrij flexibel en werd dus niet keihard, maar bleef wel goed plakken. Er was geen verschil te merken tussen de lijm die we een week eerder hadden gemaakt en de lijm die we meteen na het maken gebruikt hebben, echter dient de lijm wel eerst opnieuw te worden verwarmd om het te kunnen gebruiken, zodra het even is blijven staan, dit is dus wel een minpuntje, aangezien het zo minder geschikt is voor kinderen, ook omdat deze methode een kookproces vereist. Wel bleef de lijm vrij lang goed. Wij raden deze lijm dus wel aan.

Maïzenalijm:

De maïzenalijm plakt goed, maar dient gelijk na het maken gebruikt te worden, zodra de lijm een tijdje heeft gestaan verliest hij zijn werking. De lijm wordt erg hard na het gebruik, waardoor de lijm ook korrelig wordt en het papier verschrompeld.

Door deze ervaringen raden wij de Gelatinelijm of de bloem lijm manier 2 schudmethode aan.

 

Discussie Hypothese:

Onze hypothese luidde als volgt: Wij verwachten dat het mogelijk is om van huis, tuin en keukenartikelen een lijm te maken, of deze lijm ook werkelijk goed is en niet gaat schimmelen daar kunnen we nog niet veel over zeggen. Wel vermoeden wij dat de lijmen niet zo lang houdbaar zullen zijn, als lijmen die je gewoon in de winkel kunt kopen, omdat er gebruik wordt gemaakt van voedingsmiddelen met een beperkte houdbaarheid.

Onze hypothese klopt voor een groot gedeelte. Er valt lijm te maken met het gebruik van enkel huis, tuin en keukenartikelen. De lijm gaat uiteindelijk wel zijn werking verliezen en of hard worden of schimmelen. Dus er zit een beperkte houdbaarheid aan.

 

Net als bij de andere proeven hebben we foto's gemaakt. Die kunt u vinden onder de pagina Media-> fotoalbum -> Zelf lijm maken.

Of u kunt op de onderstaande knop klikken. Dan opent die pagina zich automatisch in een nieuw tabblad.