Bedrijfbezoek: Bison

Informatie over ons bezoek

Op 3 november 2015 zijn wij (Bonita en Amber) naar de fabriek Bison in Goes gegaan met de auto. Tijdens ons bezoek werden we rondgeleid door Frank Keijsers. Allereerst kregen wij werkschoenen en een veiligheidsjas aan en tijdens de rondleiding mochten we alleen op de groene paden lopen. Onze rondleiding begon in het distributie centrum van de fabriek en vervolgde zich in het lab. Van te voren hadden we vragen bedacht en die werden ook beantwoord tijdens de rondleiding. Daarna gingen we nog kijken bij alle lijmsoorten die uitgestald waren in de binnenkomst hal. We gaven de schoenen en jassen terug en hebben Frank bedankt voor zijn tijd en de rondleiding.

 

Informatie over het bedrijf

Bison in Goes heeft een eigen distributie centrum. Daaruit vertrekken er per jaar 7.500 vrachtwagens, die elk een lading tussen de 50 en 4.000 liter lijm bevatten. In totaal produceren ze 8.500.00 kilo lijm. De lijmen gaan daar vanuit naar professionele bedrijven  zoals UHU, BOSTIK, GRIFFON, Imedio en natuurlijk bison zelf. Die merken kunnen het dan naar het buitenland exporteren. Ook komen de lijmen bij doe-het-zelf-zaken. 

Als lijmen veel op elkaar lijken worden ze een zuslijm van elkaar genoemd omdat ze net iets andere eigenschappen hebben maar toch veel gemeenschappelijk hebben. Ze hebben dan ook ‘’maar’’ 300 verschillende grondstoffen wat relatief weinig is aangezien ze 200 verschillende recepten hebben.

Het verbeteren of het bedenken van een nieuwe lijmsoort is een proces die komt door verschillende invalshoeken. Het kan zijn dat een grondstof niet meer verkrijgbaar is of door de wetgeving is die grondstof niet meer toegestaan om te verwerken in producten omdat dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Een andere factor an zijn is dat de markt zich ontwikkeld. Het vraag en aanbod naar een bepaalde lijmsoort kan opeens veranderen en Bison reageert dan daarop. De laatste reden die Frank zei is het reageren op andere lijmproducenten. Als voorbeeld gaf hij daarbij dat andere lijmproducenten doorzichtige kit ging maken voor het buitenland. Bison als een groot internationaal bedrijf kan dan niet achterblijven en alleen bij de standaard witte kit blijven en gaat dan ook manieren en recepten ontwikkelen om die doorzichtige kit die ook doorzichtig blijf te kunnen maken. 

De wereldkaart met de blauwgekleurde landen waar Bison lijm verkocht wordt.

Het testen van het product

Het testen van de lijmen gebeurt op verschillende manieren. Het deel dat werd laten zien waren voornamelijk de testen op temperatuur. Er worden dan dozen met lijm in een hitte kast gezet. Er wordt dan gekeken of de lijm verkleurd bij een warm klimaat.

Bison levert kit aan heel de wereld. Daarom zijn die temperatuur testen zo belangrijk omdat als je lijm goed presteert in het Nederlandse zeeklimaat het niet altijd goed presteert bij een tropisch klimaat. Als voorbeeld gaf Frank de blikken lijm. In Nederland blijven ze mooi zilverkleurig in de doos, maar als ze dan naar Thailand waren geïmporteerd werden die blikken in de doos erg roestig. De oorzaak hiervan was dat de doos vochtig werd door de vochtige lucht en dat tegen die blikken aan kwam. Roestige blikken zijn niet erg aantrekkelijk voor de klant om te kopen. uiteindelijk is dit opgelost door in de dozen een plastic zak te doen zodat het natte karton de blikken niet zouden raken.

Een ander probleem met lijm is dat het kan verkleuren bij een ander klimaat. Daarom worden verschillende lijmen bij verschillende temperaturen voor een bepaalde tijd bewaard en dan kijken de onderzoeker bij Bison of de lijmkracht dan is afgenomen of de kleur is veranderd.

 

Chemische processen

In het lab werd de vraag beantwoord ‘’welke chemische methodes worden er tijdens de productie van lijm gebruikt?’’ De eerste die genoemd werd was oplossen. Bij dat proces wordt er een vaste of vloeibare stof (de lijm) opgelost in een oplosvloeistof. De lijmverbinding ontstaat dan meestal door verdamping van de vloeistof. Voorbeelden van oploslijmen zijn PVC-lijm en behanglijm. Bij behanglijm moet je vaak de lijm zelf nog oplossen in water. Water is dan het oplosmiddel en bij PVC-lijm wordt het opgelost in een mengsel van cyclohexanon, tetrahydrofuraan en butanon. 

Het tweede proces dat genoemd was, was dispergeren. Bij dat proces mengen ze een fijne stof met een andere stof. Een voorbeeld hiervan is montagekit.

Een andere is homogeniseren. Dat wilt zeggen dat je tijdens dat proces deeltjes van gelijke grootte krijgt. Deze manier wordt toegepast bij twee vloeistoffen die onderling niet willen mengen. Het mengen wordt uiteindelijk bereikt doordat je een van de vloeistoffen in een fase brengt waarbij de hele kleine deeltjes  van die stof worden verdeeld over de andere vloeistof. Homogeniseren word vaak in combinatie gedaan met dispergeren.